\"It is only with the heart
that one can see rightly;
what is essential
is invisible to the eye\"

– Antoine de Saint-Exupéry –

Team development

We zijn allemaal wel eens lid geweest van een ‘fantastisch team’. Of het nu in de sport was of tijdens het werk. Je herinnert je misschien nog wel het vertrouwen, de verbondenheid, de synergie en de resultaten die er waren.

Wat we soms vergeten is dat een fantastisch team niet vanaf het begin zo effectief is. En dat het heel natuurlijk is dat ook een fantastisch team weleens vast loopt. Volgens het model van Tuckman team loopt elk team door verschillende fases in haar ontwikkeling; forming, storming, norming, high performing en close-out. Veranderingen, zoals team members die komen en gaan, of grote veranderingen in de externe omgeving, kunnen ervoor zorgen dat een team terugvalt in een eerdere fase. Wanneer deze veranderingen erkend en direct geadresseerd worden, blijft de samenwerking uitdagend en energiek. In de hectiek van de dag, willen we nog wel eens tegen onszelf zeggen dat we geen tijd hebben voor onze gevoelens. Maar door ze te negeren, en daardoor onze behoeftes negeren, zou het kunnen zijn dat we onze effectiviteit en performance saboteren. Teamwork vereist dus ook lef, kwetsbaarheid en openheid. Het meest effectieve team is waar de samenwerking gebaseerd is op de kracht van vertrouwen, oprechtheid en waar men met respect naar elkaar luistert.

Hoe complexer het werk, hoe groter de onderlinge afhankelijkheid tussen de teamleden of hoe meer divers de doelen zijn, des te meer aandacht moet er zijn hoe het team functioneert. Teams kunnen hun performance optimaliseren wanneer ze individueel sterk zijn én samen als geheel. 

 

TM Advies verzorgt teamworkshops op maat aangepast aan de vraag vanuit de organisatie. Daarnaast verzorgen wij een speciaal programma voor teamleiders waarvan hun teamleden verspreid zit over de hele wereld. Voor hen kunnen onder andere verschillende culturen, functies, achtergronden, tijdzones een enorme uitdaging zijn. Het core skills programma is ontwikkeld voor bedrijven in de zakelijke dienstverlening, die door professionalisering van hun mensen de resultaten bij hun klanten op een hoger niveau willen tillen. Dit programma wordt ook verzorgd in een internationale context.